Ortakulak İnfeksiyonları (Otitis Media) ve Cerrahisi
- Akut Otitis Media:Çok sık görülen bir çocukluk çağı olgusudur. Genellikle bir üst solunum yolları infeksiyonunu takiben infeksiyonun orta kulağa ilerlemesi sonucu akut orta kulak infeksiyonu gelişir. Genel hastalık belirtilerinin yanında kulak ağrısı ve işitmede azalma bulunur. Östaki tüpünün tam gelişmemesi sonucu çocuklarda daha sık görülen bu hastalık iyi tedavi edilmezse ilerler ve orta kulakta infeksiyon (iltihap) birikir. Daha ileri aşamada ise kulak zarı delinerek iltihaplı bir akıntı oluşur. Uygun bir tedaviyle tamamen iyileşebilen bu infeksiyon iyi tedavi edilmediğinde veya çok şiddetli bir infeksiyon varlığında kulak zarındaki bu delik kalıcı hale gelebilir. Böylece zaman zaman iltihaplı akıntı ile karakterize kronik orta kulak infeksiyonları (kronik otitis media) gelişir. Günümüzde antibiyotikler sayesinde kafa içi komplikasyonlar çok azalmıştır. Kulaktaki ağrı tıpta doğum ağrısı ile kıyaslanabilir, çok şiddetlidir, bıçak saplanır tarzındadır.
Kronik Otitis Media:
Akut otittis ile kronik hale gelmesi günümüzde çok seyrekleşmiştir. Kulak zarında delinme ve iltihaplı kulak akıntısı ile karakterize infeksiyonlar yıllar sürebilir ve ilaç tedavilerine direnç gösterirler. İnfeksiyon ilerleyerek orta kulağın tamamına, kafa kemiklerine, boyuna, beyine ve yüz siniri gibi önemli sinirlere yayılabilir.
Bu durumda yüz felci, menenjit ve beyin apseleri gibi komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Kronik otitlerin kesin tedavisi cerrahidir.
Yapılan ameliyatla infekte bölgeler temizlenir ve kulak zarındaki delik bir yama ile kapatılır. (timpanoplasti ameliyatı). Kulak cerrahisi büyük tecrübe ister, yaptığımız 10 bin kulak ameliyatında tek bir ciddi komplikasyon yaşamamız bir dünya rekorudur, çok mutluyuz.
- Efüzyonlu (Seröz) Orta Kulak İnfeksiyonları:
- Orta kulak içerisinde kulak kemikçikleri (örs, çekiç ve üzengi) olan hava ile dolu bir boşluktur. Bu kemikçiklerin sesi iletebilmesi için orta kulak boşluğunda sıvı olmamalı ve içerisindeki hava basıncının dengeli ve dış basınca uyumlu olması gerekir. Bu basınç ayarlamasını geniz ve orta kulak arasında bağlantıyı sağlayan Östaki tüpü yürütür. Östaki tüpünün bazı nedenlerle (genizeti ve infeksiyonlar gibi) işlevini görmemesi sonucu orta kulakta basınç bozularak kulak zarında çökme ve orta kulak boşluğunda sıvı birikmeye başlar. Bu sıvı zamanla koyulaşır ve yapışkan bir hale gelerek kemikçiklerin hareketini engeller. Böylece bir işitme kaybı ortaya çıkar.
Seröz otitis mediada kulak zarında çökme
Kulak zarına takılan ventilasyon tüpü
Ventilasyon tüpü (Kulağa tüp takılması):
Uzun süren seröz otit sonucu orta kulakta biriken sıvı yapışkan bir hale gelir ve kulak zarındaki çökme daha da ilerleyerek işitme kaybı belirgin bir hale gelir. Birkaç aylık tedaviye karşın bulgular düzelmiyorsa kulak zarına basıncın ayarlanması ve sıvıların boşaltılması için makara şeklinde bir tüp yerleştirilir. Ortalama 6 ay kadar kalan bu tüp iyileşme sonucu genellikle kendiliğinden atılır. Bazen tekrar tüp takmak gerekebilir. Çocuklarda sıklıkla adenoid vejetasyon da bulunduğundan birlikte adenoidektomi ameliyatı da yapılabilir. Geniz eti temizlenince yapılan panasentez (zarın çizilmesi) bile kulağın normalleşmesine yarar. Bu vakalarda burun passajını normalleştirenalt kulak koterizasyonunu hep uygulamaktayız.
Ventilasyon tüpü uygulanması geçmişte sık rastladığımız bazı komplikasyonların önüne geçmiş ve erken müdahale sonucu kronik orta kulak infeksiyonlarının azalmasına yardımcı olmuştur.
Uygun yere yerleştirilen ve uygun bir tüp kullanılan vakalarda komplikasyon oranı çok azdır.